تاج آباد، کاروانسرایی مدور و متفاوت در همدان

 همدان سرزمین جاذبه های طبیعی، تاریخی و آرامگاه فرهیختگان و شعرا است. همدان از گذشته تا امروز در دل خود داستانهای زیادی را نهفته دارد. داستان کاروانسراها یکی از جذاب ترین داستانهای تاریخ است.

کاروانسرا ها که محل استراحت کاروانیان بوده اند، همیشه پر رونق و مایه ی آرامش مسافران بوده اند. کاروانسرا های زیادی قبل و بعد از اسلام در ایران بنا شده اند. کاروانسرای تاج آباد همدان یکی از معدود کاروانسراهای مدور ایران است.

با قصرشیرین در تور همدان همراه شوید تا کاروانسرای تاج آباد همدان را بیشتر بشناسیم. 

 

کاروانسرای تاج آباد همدان کجاست؟

کاروانسرای تاج آباد همدان در جاده ی همدان به کرمانشاه می باشد. این کاروانسرا در بخش مرکزی شهرستان بهار در روستای رسول آباد در غرب شهر همدان بنا شده است. نام دیگر تاج آباد رسول آباد سفلی است. روستایی در غرب استان همدان و شهرستان بهار که در گذشته کاروانیان خسته که به قصد کربلا در سفر بودند، دقایقی را در این کاروانسرا در خنک های معماری با شکوه آن استراحت می کردند. کاروانسرای تاج آباد در در میان کوچه های روستا که به نام کتاب‌هایی چون گلستان و بوستان نامگذاری شده اند قرار دارد.

کاروانسرای تاج آباد در سال ۱۳۷۶ در اردیبهشت ماه در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

 
نقشه دسترسی به کاروانسرای تاج آباد همدان در گوگل

 

تاریخچه کاروانسرای تاج آباد همدان

کاروانسرای تاج آباد یادگاری از معماری دوره صفویان در ایران است.در دوران صفویه ساخت کاروانسرا در ایران رونق داشت. بنا بر دستور شاه عباس اول برای احیای جاده ابریشم کاروانسراهای زیادی در این دوره ساخته شد.

این کاروانسرا متفاوت ترین کاروانسرای دوره صفویه در ایران است. بانو جهان قاجار میرزا علینقی همدانی از خیرینی هستند که در ساخت بنا نقش داشتند. البته در برخی متون به نام زبیده خانوم دختر فتحعلی شاه قاجار نیز برای ساخت بنا اشاره شده است. به دلیل نبودن کتیبه ای در بنای کاروانسرا، متاسفانه اطلاعات و تاریخ دقیق ساخت بنا مشخص نیست. از سال ۱۳۸۸ تا کنون این کاروانسرا در دوره های مختلف مورد بازسازی و مرمت قرار گرفته است.

کاروانسرای تاج آباد همدان
کاروانسرای تاج آباد همدان

برج قربان همدان، یادگار بی پیرایه تاریخ 

معماری خاص کاروانسرای تاج آباد همدان

 کاروانسرای تاج آباد معروف به کاروانسرای شاه عباسی است. کاروانسرای تاج آباد سبک معماری دوره های قاجار و صفویه را با هم دارد.ساختار و پلان کاروانسراها معمولا مستطیلی و چهار گوش بوده است. این کاروانسرا به دلیل ساختار مدوری که دارد متفاوت ترین کاروانسرای همدان و ایران می باشد.

این کاروانسرا به غیر از کاربرد معمول که محل استراحت چهارپایان بوده است، یک کاروانسرای زیارتی می باشد. این کاروانسرا به دلیل موقعیت مکانی ،در روزگاران گذشته محل گذر زائران کربلای معلا بوده است.

این کاروانسرا دری قدیمی با دوطاق نمای تزیینی، از گذشته به یادگار دارد. ابتدا وارد دالانی مسقف می‌شوید در کنار این دالان حجره هایی که متولیان کاروانسرا و راهنمایان در آن اقامت داشتند می باشد.درها و پنجره های چوبی کاروانسرا بسیار هنرمندانه طراحی شده است. این کاروانسرا ۲۶ حجره دارد. دو حلقه چاه آب که با آن آتش کاروانیان را برطرف می کرده است.

سقف های تاقی کاروانسرای تاج آباد
سقف های تاقی کاروانسرای تاج آباد

حجره های کاروانسرا هنوز هم روی آرامش دارد. طاقچه هایی در کنار حجره ها برای آرامش و آسایش کاروانیان، مهیا شده است. سقف کاروانسرا گنبدی شکل است.  نور از سقف گنبدی شکل به داخل می تابد. حوض بزرگ و پر آبی وسط حیاط کاروانسرا است. کاروانسرای تاج آباد مثل همه کاروانسراها، بخش رباط را برای نگهداری چهارپایان دارد.

در کشور ایران تنها دو کاروانسرای مدور وجود دارد. کاروانسرای شاه عباسی یکی از این کاروانسراهای مدور زیبا و تاریخی است. قصر شیرین بازدید از کاروانسرای تاج آباد همدان و معماری باشکوهش را به گردشگران شهر همدان و علاقه مندان بناهای تاریخی پیشنهاد می کند.

برای اطلاعات بیشتر در مورد خرید تور گردشگری و بلیط هواپیمای همدان به آژانس مسافرتی قصرشیرین مراجعه نمایید.

مقالات مرتبط

برج قربان همدان، یادگار بی پیرایه تاریخ  برج قربان همدان، یادگار بی پیرایه تاریخ 
ارگ نوشیجان همدان، قدیمی ترین معبد خشتی  جهان ارگ نوشیجان همدان، قدیمی ترین معبد خشتی  جهان
چشمه فرشته همدان، چشمه ای در آغوش بزرگترین دره شهر چشمه فرشته همدان، چشمه ای در آغوش بزرگترین دره شهر
غار علیصدر همدان، شگفت انگیز و بی همتا غار علیصدر همدان، شگفت انگیز و بی همتا
گنبد علویان همدان، شاهکار معماری سلجوقیان   گنبد علویان همدان، شاهکار معماری سلجوقیان  
آرامگاه ابوعلی سینا در همدان، امیر پزشکان جهان آرامگاه ابوعلی سینا در همدان، امیر پزشکان جهان
مسجد جامع همدان، یادگار تاریخی مسجد جامع همدان، یادگار تاریخی
همدان، شهری از هزاره های دور تاریخ ایران همدان، شهری از هزاره های دور تاریخ ایران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

۰۲۱۸۳۳۴۸