ایل گلی، شاه گلی زیبای ایران در تبریز

ایل‌گُلی(دریاچه مردم) یا شاه‌گُلی(دریاچه شاه) یکی از مهم‌ترین گردشگاه‌های شهر تبریز است. این مکان در زمان آق‌قویونلوها ایجاد شده و در دورهٔ صفویان گسترش یافته‌است. قهرمان میرزا(هشتمین پسر عباس میرزا) نیز این عمارت را تکمیل‌تر نموده و آن را به‌صورت یک گردشگاه سلطنتی برای درباریان قاجار درآورده ‌بود. پس از دوران قاجار این مجموعه تفریحی در اختیار عموم مردم قرار گرفت و از این رو به «ایل گلی» به معنای دریاچه مردم شهرت یافت.

 

ایل گلی کجاست؟

ایل گلی یا شاه ‌گلی در جنوب شرق تبریز و در ۷ کیلومتری مرکز شهر واقع شده ‌است. (نمایش روی نقشه گوگل)

گل در زبان ترکی به معنی استخر یا دریاچه می ‎باشد. احداث بنای اولیه این آبگیر را به زمان پادشاهان آق قویونلو و توسعه آن را به زمان صفویه نسبت می‎ دهند.

 

تاریخچه

شاه گلی تا پیش از صفویان، بزرگترین منبع ذخیره آب برای آبیاری باغ‌ های مناطق شرقی تبریز تا دروازه تهران و تپلی‌ باغ بوده ‌است. در دوران صفویان، تمام شن و ماسه و نخاله‌ های موجود در محوطه داخلی دریاچه فعلی خالی شده و دیواره ‌ای سنگی به دور آن کشیده شد. در دوران قاجار در پیرامون استخر شاه گلی خیابان ‌هایی  برای آمد و شد، ساخته شد و پیرامون آن، درخت تبریزی، بید مجنون و گل‌های اطلسی رنگارنگ در چندین ردیف کاشته شد. شاه گلی در دوران پهلوی به شهرداری تبریز واگذار شد تا به یک گردشگاه عمومی تبدیل شود. سید باقر کاظمی (مهذب‌الدوله) استاندار وقت آذربایجان شرقی، نخستین تعمیرات اساسی را در محوطه این گردشگاه به انجام رسانید. در مرکز استخر ایل گلی، عمارت کلاه ‌فرهنگی هشت ضلعی وجود دارد که امروزه به ‌صورت یک تالار پذیرایی مورد استفاده قرار می ‌گیرد و به کاخ ایل گلی مشهور است. این بنا پیشتر ساختمانی خشتی بود که در سال ۱۳۴۶ تخریب گشت و با همت شهرداری تبریز و استانداری، جای خود را به یک ساختمان زیبا و مقاوم داد.

خانه پدری پروین اعتصامی در تبریز

دریاچه بزرگ شاه گلی

دریاچه با ۵٫۵ هکتار وسعت، گنجایش ۷۲۰۰۰۰ متر مکعب آب را دارد. این دریاچه به سبب بزرگی و عظمت، شاه ‌گلی (دریاچه ی بزرگ) نام گرفته است. یکی از شعبه ‌های رودخانه لیقوان که از نزدیکی روستای چاوان می‌گذرد. به‌صورت جویباری کوچک از سمت جنوب‌ شرقی دریاچه وارد آن شده و آب آن را تأمین می‌نماید.

تپه نسبتاً بلندی در بخش جنوبی دریاچه شاه گلی قرار گرفته که جنگل‌کاری شده. و آبشارهای مصنوعی متعددی از این تپه به سمت داخل دریاچه سرازیر می‌شود. همچنین از ضلع جنوبی دریاچه تا مرکز آن و محل کاخ شاه گلی، خیابانی کشیده شده. که عمارت کلاه‌ فرنگی را به ‌صورت یک شبه‌جزیره درآورده ‌است.

این دریاچه در هنگام فصل زمستان با نمایی زیبا آمیخته‌ای از یخ و آب، خود را می نمایاند. در زمان یخ زدن دریاچه ماهی‌هایی که در این آب زندگی می‌کنند. نمی‌توانند به سطح آب برسند و به همین دلیل رشد آن‌ها کند می‌شود. عمق دریاچه ایلگلی ۱۲ متر بوده و در محوطه آن قایقرانی انجام می ‌شود. همچنین شهربازی (لونا پارک تبریز) و نیز مسافرخانه‌های متعددی در داخل این گردشگاه وجود دارد.

قره کلیسا، قدیمی ترین کلیسای جهان مسیحیت

 

تفریحات در ایل گلی

دوچرخه سواری و درشکه‌ سواری

اگر اهل دوچرخه سواری باشید،  شاه گلی گزینه مناسبی برای شماست، در این پارک مسیر دوچرخه‌سواری برای علاقه‌مندان به این ورزش فراهم آمده که از طریق آن می‌توانید به قسمت‌های مختلف پارک دسترسی داشته باشید. از دیگر جذابیت‌های گردش در شاه گلی کالسکه‌سواری دور دریاچه است. شما می‌توانید با پرداخت هزینه‌ای سوار بر کالسکه از تماشای مناظر اطراف لذت ببرید.

جاذبه های گردشگری روستای کندوان تبریز

شکم گردی در شاه گلی

شکم گردی در کافه ها و رستوران ها از جذاب ترین قسمت های گردشگری در شاه گلی است. کافی شاپ، بوفه و رستوران کاخ شاه گلی از مشهورترین قسمت های شکم گردی در تبریز است.

 

پیک نیک و کمپ

اگر مسافر شهر تبریز هستید می‌توانید روی اقامت در محل‌هایی که برای چادر زدن ایجاد شده حساب باز کنید. و از پیک نیک و گردش با خانواده یا دوستان در فضای پارک لذت ببرید.

مقالات مرتبط

خانه پدری پروین اعتصامی در تبریز خانه پدری پروین اعتصامی در تبریز
۱۱ مورد از معروف ‌ترین بناهای تاریخی ایران ۱۱ مورد از معروف ‌ترین بناهای تاریخی ایران
دریاچه ژنو: یکی از زیباترین گنجینه های طبیعی اروپا دریاچه ژنو: یکی از زیباترین گنجینه های طبیعی اروپا
معرفی دره پرتغالی های کیش معرفی دره پرتغالی های کیش
بهترین شهرهای توریستی ایران بهترین شهرهای توریستی ایران
قاهان، تکه‌ای از بهشت قاهان، تکه‌ای از بهشت
معروف‌ترین کویرهای ایران(بخش دوم) معروف‌ترین کویرهای ایران(بخش دوم)
بندر انزلی، شهر باران بندر انزلی، شهر باران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

۰۲۱۸۳۳۴۸