مهماندار هواپیما را بشناسیم
مهماندار هواپیما دستورات داده شده توسط خلبان یا کمک خلبان را در خارج از کابین خلبان انجام میدهد. امنیت و آسایش مسافران در پرواز را نیز بر عهده دارند و در مواقع لزوم به مسافران اطلاع میدهند. مهمانداران مرد را میزبان و مهمانداران زن را مهماندار مینامند. مهمانداران طبق ضوابط معین سازمان های هواپیمایی انتخاب میشوند و همچنین مشمول ضوابط تعیینشده، توسط اداره کل هواپیمایی کشوری میشوند.
فهرست مطالب
مهماندار هواپیما کیست و چه وظایفی دارد؟
مهماندار هواپیما جزو خدمه هواپیما محسوب میشود که در طول پرواز بیشترین وظیفه ایمنی و سلامت مسافران را بعد از خلبان بهعهده دارد. خرید بلیط هواپیما و رزرو تور خارجی و تور داخلی زمانی دلچسبتر خواهد شد که مهماندار با روی خوش تمام نیازها و خواستههای مسافران را بشناسد و به آنها آگاهی داشته باشد.
در طول سفر با هواپیما تنها کسی که بیشترین ارتباط را با مسافران دارد و با آنها صحبت میکند، مهماندار هواپیما است. مهماندار در طول سفر با چهره گشاده و خندان اطمینانخاطر را برای مسافران برآورده می سازد.
از نظر ظاهری بایستی گفت که یک مهماندار (چه مرد و چه زن) همیشه مرتب و آراسته است و علاوهبراین از فرم بدنی مناسب و توان جسمی بالا برخوردار است. احتمال اینکه در طول سفر با شرایط جوی نامناسب و تأخیرهای طولانی رخ دهد، بسیار زیاد است از این رو مهماندار باید از شرایط جسمی خوبی برخوردار باشد.
ویژگی های یک مهماندار هواپیما
اگر بخواهیم ویژگیهای ارتباطی و ظاهری مهماندار هواپیما را توصیف کنیم، میتوان گفت لباس فرم خاصی که مهماندار به تن دارد او را در میان تمام جمعیت تفکیک خواهد کرد. بسته به شرکت هواپیمایی مورد نظر لباس فرم مهماندار متفاوت میباشد.
نکته خاصی که در این بین وجود دارد تسلط مهماندار هواپیما به زبان انگلیسی میباشد که با کمک آن میتواند با مسافران هواپیما ارتباط خوبی برقرار کند.
وظایف مهماندار هواپیما چیست؟
مهماندار هواپیما یک سری وظایفی دارد که باید قبل، حین و در پایان سفر آنها را بهطور صحیح انجام دهد:
قبل از پرواز
- شرکت در جلسه پرواز
- خوشآمدگویی به مسافران و اطمینان از نشستن آنها بر روی صندلیشان
- ارائه آموزش نحوه استفاده از تجهیزات ایمنی به مسافران
- چک کردن وسایل و تجهیزات داخل هواپیما و گزارش نویسی در صورت خرابی وسایل
- اطمینان از بسته بودن کمربند مسافران
- اطمینان از بالا بودن درپوش پنجرهها
- اطمینان از محکم بودن درهای محفظههای بالای سر مسافران
- اطمینان از بسته بودن در هواپیما
در حین پرواز
- خوشآمدگویی به مسافران در ابتدای ورودشان و راهنمایی آنها به سمت صندلی رزرو شده
- برای استفاده از تجهیزات ایمنی، مهماندار هواپیما در ابتدا آموزشهای لازم را ارائه میکند.
- آموزش نحوه استفاده از ابزارهای اورژانسی در شرایط بحرانی
- آموزش نحوه باز و بسته کردن کمربندهای ایمنی
- پذیرایی و تأمین آب آشامیدنی کافی در طول سفر برای مسافران
- سرو غذا و نوشیدنی در حین پرواز
- مراقبت از مسافرانی که از نظر جسمی شرایط مساعدی ندارند.
- رد و بدن کردن اطلاعیه های لازم خلبان به مسافران در حین پرواز
- نوشتن گزارش پرواز که شامل اتفاقات غیرمعمول در طی پرواز میباشد.
در پایان سفر
- اطمینان از خارج شدن ایمن مسافران با وسایل شخصیشان
- ارائه گزارش پرواز و حسابهای مالی داخل هواپیما
شرایط استخدام در شغل مهمانداری هواپیما چیست؟
برای استخدام شدن در شغل مهمانداری هواپیما، باید شرایط خاصی را رعایت کنید. اگرچه این الزامات در بین شرکتها تغییر میکند، لیستی از حداقل الزامات برای استخدام در این شغل، وجود دارد که توسط سازمان هواپیمایی کشوری تعیین میشوند. علاوه بر اینها، شما باید بتوانید به یک یا چند زبان خارجی با تسلط کامل صحبت کنید.
الزامات استخدام در شغل مهمانداری هواپیما
در زیر تمامی الزاماتی که برای استخدام شغل مهمانداری وجود دارد آورده شدهاست:
تحصیلات موردنظر
برخی از خطوط هوایی برای ورود به این حرفه نیاز به مدرک دیپلم دبیرستان دارند، در حالی که برخی دیگر ممکن است درخواست های شغلی را از فارغ التحصیلان کالج بپذیرند. برای برخی از شرکت ها، مدرک کاردانی یا مهارت های مرتبط با صنعت هوانوردی مورد نیاز است.سن مناسب
اکثر شرکت های هواپیمایی حداقل سن را برای ورود به شغل مهمانداری معمولا بین ۱۸ تا ۲۶ سال در نظر می گیرند. این امکان را برای افرادی که به تازگی فارغ التحصیل شده اند یا جوان هستند را برای ورود به این شغل ممکن می کند.
وضعیت سلامت
افرادی که به شغل مهمانداری علاقهمند هستند باید آماده انجام آزمایشات پزشکی مربوطه باشند. شامل تستهای بینایی، شنوایی، فیزیکی و روانی که توسط پزشکان متخصص انجام میشود.
تجربه کاری قبلی
برخی از خطوط هوایی تجربه قبلی در صنعت هواپیمایی یا خدمات مشابه را ترجیح میدهند. این میتواند شامل تجربه کاری در صنایع خدماتی، خدمات مشتری یا مهمانداری در سایر زمینه ها باشد.
مهارتهای زبانی
تسلط به یک یا چند زبان خارجی اغلب برای مهمانداران هواپیما مورد نیاز است. معمولاً انگلیسی به عنوان زبان اصلی انتخاب میشود، اما در برخی موارد به زبانهای محلی یا دیگر زبانها نیز نیاز است.
مهارتهای ارتباطی و خدمات مشتری
مهمانداران هواپیما باید مهارتهای ارتباطی مؤثر با مسافران، توانایی حل مشکلات و ارائه خدمات متمایز به مشتریان داشته باشند.
کارت پایان خدمت
همراه داشتن کارت پایان خدمت یا معافیت دائم برای آقایان الزامی است.
شرایط جسمی و پزشکی مهماندار هواپیما
مهماندار هواپیما بهطور کلی باید ظاهری حرفه ای و مرتب داشتهباشد. ویژگیهای فیزیکی مهماندار هواپیما شامل موارد زیر است:
قد مناسب
بیشتر خطوط هوایی برای انتخاب مهمانداران خود به دنبال افرادی هستند که قد مناسبی دارند. زیرا ارتفاع مناسب مهمانداران باعث سهولت و سرعت بیشتر ارائه خدمات بهویژه در داخل کابین هواپیما به مسافران میشود.
ظاهر مرتب
مهماندار باید ظاهری مرتب داشته باشد که این شامل پوشش مناسب و مرتب، حفظ ظاهری تمیز و مرتب در طول پرواز میشود.
نظافت و بهداشت فردی
مهماندار باید همیشه تمیز و در رعایت بهداشت کوشا باشد که این شامل بهداشت شخصی، مراقبت از پوست و مو و استفاده از عطرها و ادکلن های ملایم است.
استقامت فیزیکی
مهماندار هواپیما باید استقامت بدنی مناسبی داشته باشد تا بتواند در طول پروازهای طولانی یا در شرایطی که نیاز به حرکت زیاد دارد، به مسافران خدمات رسانی کند.
یونیفورم مهمانداری
مهماندار معمولاً مجبور است یونیفرم خاصی بپوشد که به نام و لوگوی شرکت هواپیمایی آنها اشاره دارد. این لباس باید مطابق با استانداردهای شرکت و اصول حرفه ای باشد.
صدا و گفتار
تن صدای مهماندار باید دوستانه و مهربان باشد و باید بتواند به صورت رسمی با مسافران ارتباط برقرار کند.
جمعبندی
برای استخدام مهماندار در بسیاری از شرکتهای هواپیمایی در سراسر دنیا شرایطی در نظر گرفته شده است که ممکن است فقط محدود به قد و وزن نباشد و موارد دیگری همانند خالکوبی و یا پیرسینگ هم در نظر گرفته شود. اگر به شغل مهمانداری هواپیما علاقه و شرایطی را که در این نوشتار ذکر کردیم را دارید، معطل نکنید و برای استخدام اقدام کنید!
همچنین اگر به دنبال بهترین قیمتها برای سفر با تور هستید تورهای تابستانه انتظار شما رو میکشند.